oleh:
Khairul Akmaliah Adham & Rosmah Mat Isa
Hidangan
Makan Tengah Hari untuk Tetamu dari Malaysia
Pada
bulan April yang lalu, penulis berdua menghadiri persidangan antarabangsa di
Hotel Hilton Kozyatagi anjuran Istanbul Medeniyet University, yang terletak di Negara
Turki. Usai persidangan yang berlangsung selama sehari suntuk, kami mengunjungi
rumah sahabat kami, Mesut, seorang warga Turki yang tinggal di daerah Çekmeköy.
Selesai mendaftar keluar dari Hotel Hilton Kozyatagi tempat kami menginap, yang
terletak di benua sebelah Asia, kami menaiki
teksi ke rumah Mesut, yang terletak di sebuah kawasan penginapan Sultan Sitesi dalam
daerah Çekmeköy, di bahagian barat Bukit Keçiağılı iaitu lebih kurang 40 km
dari kota İstanbul, Turki. Mesut merupakan seorang graduan Universiti Islam
Antarabangsa Malaysia (UIA), dan kini bekerja sebagai pegawai tadbir di salah
sebuah universiti di Istanbul. Sepanjang perjalanan ke daerah Çekmeköy,
permandangan amat indah sekali kerana kawasan ini disempadani oleh Hutan Simpan
Alemdağ. Pokok-pokok pain yang menghijau
dan saujana mata memandang di sepanjang jalan seolah-olah mengalu-ngalukan
kedatangan kami.
Apartmen di mana Mesut dan keluarga tinggal di celahan pohon ceri dan
pain
Kami
sampai ke perkarangan perumahan Sultan Sitesi pada kira-kira pukul 2 petang.
Sebaik membuka pintu teksi dan menurunkan beg-beg kami, angin sejuk menerpa lembut
ke wajah kami. Cuaca di sini ternyata lebih sejuk kerana kedudukannya yang
terletak di latitud yang agak tinggi. Sumayyah, isteri Mesut, sudah sedia
menunggu kami di muka pintu dan menyambut kami dengan mesra. Sumayyah juga
merupakan graduan UIA dalam bidang Sains Politik, kini suri rumah sepenuh masa.
Kami saling bertanya khabar dan riuh bercerita perihal keluarga masing-masing.
Di dalam ruang tamu telah menunggu tiga anak mereka, Tariq, 14 tahun, Abdullah,
10 tahun dan si comel Ahmad, 3 tahun.
Anak-anak ini begitu teruja dengan kehadiran kami. Tariq, walaupun
kurang fasih berbahasa Inggeris, dapat memahami kesemua percakapan kami,
manakala Abdullah pula tidak segan bertanya ibunya tentang perkataan-perkataan
yang beliau tidak fahami. Namun, sambutan paling meriah datangnya daripada
Ahmad, anak bongsu pasangan ini yang berlari sekeliling ruang tamu berkali-kali
bagi menunjukkan kegembiraannya menyambut kehadiran kami.
Tidak
lama kemudian, kami mengekori Sumayyah ke dapurnya yang agak kecil, namun
lengkap dan bersih serta rapi sekali aturannya. Sumayyah hendak menyediakan sup
kacang dal sebagai pembuka selera untuk hidangan makan tengah hari yang akan
dinikmati sebentar lagi. Menurut Sumayyah, hidangan ini merupakan menu yang
wajib ada dalam hidangan makan orang-orang Turki. Kami memerhatikan dengan
khusyuk bagaimana Sumayyah memasak hidangan tersebut. Beliau kelihatan begitu pantas
dan cekap sekali ketika di dapur. Setelah memasang api dapur, Sumayyah memasukkan
sedikit minyak zaitun dan tepung ke dalam sebuah kuali kecil. Beliau
kemudiannya memasukkan sedikit pes tomato dan mengacaunya dengan cepat. Setelah
sebati, beliau kemudiannya memasukkan bahan-bahan tersebut ke dalam periuk yang
mengandungi kacang dal yang telah direbus terlebih dahulu. Tujuannya ialah
untuk memberi konsistensi dan rasa yang pekat kepada sup kacang dal tersebut. Sumayyah
kemudiannya mengisar semua bahan di dalam periuk sehingga lumat dengan
menggunakan alat pengisar mudah alih yang dikawal dengan tangan. Menurut
beliau, orang-orang tua dahulu akan menapis sup tersebut dengan kain maslin
bagi mengasingkan bahan-bahan sup yang kasar.
Namun, teknologi masa kini telah memudahkan penyediaan hidangan
tersebut. Usai itu, beliau pun memperlahankan api dan kemudian menutupnya
beberapa minit kemudian.
Sup kacang dal dan salad sedia terhidang sebagai makanan pembuka selera. Kanan sekali ialah dua jenis kofte, iaitu kofte daging yang digoreng dan
kofte vegetarian (bentuk bulat dalam sos yogurt).
Beliau
kemudian mengeluarkan tomato biasa dan tomato ceri yang manis rasanya serta
timun dan bawang dari peti sejuk dan dengan cekap terus memotong dan
memasukkannya ke dalam mangkuk untuk dijadikan salad. Kaedah memotong tomato
Sumayyah kami rasakan agak unik kerana ia dilakukan melawan arus dari bawah ke
atas dan dilakukan dengan pantas sekali seumpama seorang chef profesional. Beliau
kemudiannya menambahkan sedikit garam dan minyak zaitun. Akhir sekali, beliau
memerah lemon dan menggaul semua sayuran sehingga sebati. Sumayyah kemudiannya
mengeluarkan kofte dari peti sejuk, sebuah hidangan Turki yang
terkenal, yang telah dibuat lebih awal. Beliau menerangkan kepada kami
bahan-bahan untuk membuat kofte termasuklah bawang, rempah ratus, telur dan
daging hancur serta serbuk roti. Beliau juga bercerita bahawa beliau lebih suka
membuat sendiri serbuk roti dengan membakar roti di dalam ketuhar, kemudian menghancurkannya
menjadi serbuk untuk dimasukkan ke dalam bancuhan kofte, agar kesemua bahan
menjadi kental dan dapat dibentuk. Sumayyah mengepal bahan tersebut dalam saiz kira-kira
3x2 inci dan, mengoreng kofte tersebut hingga garing. Beliau juga telah
menyediakan sejenis kofte ‘vegetarian’ yang berasaskan tepung gandum dalam
bentuk bebola kecil dengan sos yogurt.
Sumayyah kemudiannya menyenduk nasi dan mengeluarkan hidangan utama dari ketuhar, iaitu ayam yang dibakar bersama kentang, lada benggala dan tomato segar yang diaduk dengan pes tomato. Seperti kebiasaan tradisi orang Turki, makan tengahari kami dimulakan dengan sup kacang dal yang diperah dengan lemon dan salad (yang dipanggil salata). Paduan nasi dan ayam bakar serta kofte amat menyelerakan, sehinggakan kami masing-masing dapat menghabiskan tiga ketul peha ayam serta bertambah nasi. Selesai makan, kami minum air ayran yang dibuat Sumayyah dengan mengacau yogurt yang dibuat sendiri dengan air dan ditambah sedikit garam bagi manaikkan rasa lemaknya. Ia dihidangkan sejuk dan terasa begitu enak dan segar sekali. Tidak hairanlah ayran begitu digemari oleh orang-orang Turki dan boleh didapati di hampir mana-mana restoran di Turki. Selesai makan, kami minum teh yang dibancuh di dalam çaydanlık iaitu sejenis cerek dua tingkat. Bahagian bawah berfungsi untuk mendidihkan air, manakala bahagian atas adalah untuk menyediakan teh pekat. Teh pekat tadi dituang ke dalam gelas berbentuk tulip dan kemudiannya dicampur dengan air panas dari bahagian bawah untuk mendapatkan kepekatan yang dikehendaki. Kemudian gula bolehlah ditambah sendiri bergantung kepada kesukaan masing-masing.
Sumayyah kemudiannya menyenduk nasi dan mengeluarkan hidangan utama dari ketuhar, iaitu ayam yang dibakar bersama kentang, lada benggala dan tomato segar yang diaduk dengan pes tomato. Seperti kebiasaan tradisi orang Turki, makan tengahari kami dimulakan dengan sup kacang dal yang diperah dengan lemon dan salad (yang dipanggil salata). Paduan nasi dan ayam bakar serta kofte amat menyelerakan, sehinggakan kami masing-masing dapat menghabiskan tiga ketul peha ayam serta bertambah nasi. Selesai makan, kami minum air ayran yang dibuat Sumayyah dengan mengacau yogurt yang dibuat sendiri dengan air dan ditambah sedikit garam bagi manaikkan rasa lemaknya. Ia dihidangkan sejuk dan terasa begitu enak dan segar sekali. Tidak hairanlah ayran begitu digemari oleh orang-orang Turki dan boleh didapati di hampir mana-mana restoran di Turki. Selesai makan, kami minum teh yang dibancuh di dalam çaydanlık iaitu sejenis cerek dua tingkat. Bahagian bawah berfungsi untuk mendidihkan air, manakala bahagian atas adalah untuk menyediakan teh pekat. Teh pekat tadi dituang ke dalam gelas berbentuk tulip dan kemudiannya dicampur dengan air panas dari bahagian bawah untuk mendapatkan kepekatan yang dikehendaki. Kemudian gula bolehlah ditambah sendiri bergantung kepada kesukaan masing-masing.
Cerek dua tingkat untuk memasak
teh
bersambung...
Comments
Post a Comment